Dešrelės – populiarus maisto produktas turbūt kiekvieno mūsų virtuvėje, iškyloje ar darbe. Tai itin greitai paruošiamas pusgaminis, nereikalaujantis praktiškai jokių gaminimo įgūdžių. Kelios minutės, kad jos būtų šiltos ir vuolia, turime sau pasiruošę pietus.

Turbūt renkantis dešreles jums dažnai kyla klausimas, kodėl visgi vienos dešrelės nekainuoja 2EUR/kg, o kitos kainuoja netgi tris kartus brangiau.  Viskas yra labai paprasta – dešrelių sudėtis, t.y etiketėje nurodytos sudėtinės dalys. Jeigu manote, kad valgant dešreles, jose yra 100 % kiaulienos ar jautienos kumpio, tai labai klystate. Nebent jas jums pagamins mama ar močiutė, tai manau ši sudėtis bus garantuota, tik aišku jos ir atrodys kitaip negu mūsų įprastos dešrelės. Bet grįžkime prie prekybos centruose, ar turgavietėse esančių dešrelių.

Dešrelių rūšys

Pagal mėsos gaminių techninio reglamento nuostatas, mėsos gaminiai skirstomi į tris rūšis:

  • aukščiausią;
  • pirmą;
  • ir antrą;

Jei tai aukščiausia rūšis – tai užrašas apie tai dažnu atveju bus parašytas pagrindinėje pusėje prie paveikslėlio, ar kur produkto priekinėje dalyje, kad vartotojas atkreiptų dėmesį, bet jei tai pirma ar antra rūšis, dažniausiai parašyta kitoje produkto pusėje, prie produkto sudedamųjų dalių (šioje vietoje visada bus parašyta, be išimčių).

Šis skirstymas apsprendžia gamybai panaudojamų žaliavų kokybę, jų mitybinę vertę. Geriausios dešros ir dešrelės bus aukščiausios rūšies, pirma rūšis jau bus su mėsos pakaitalais, antra rūšis – mėsos jose turėsime labai mažą procentą, arba tik turėsime mechaniškai atskritą mėsą.

Remiantis europos sąjungos reglamentais aukščiausios rūšies mėsos gaminiai turi būti gaminami tik iš mėsos žaliavos. Jų gamyboje neleidžiama naudoti kraujo (išskyrus kraujines ir subproduktų dešras), baltyminių mėsos pakaitalų, maisto užpildų bei mechaniškai atskirtos mėsos. Tačiau, jeigu maistinės medžiagos, tokios kaip  sojos, baltymų hidrolizatai, kurie atlieka juslinių savybių gerinimo funkcijas naudoti galimi. Tik yra nustatytas tam tikras leistinas kiekis – ne daugiau kaip 0,2%, tai kaip ir labai nedidelė procento dalis, dėl ko nerimauti nereikėtų.

I rūšies mėsos gaminiuose mėsos pakaitalų (odelės, riebalai), užpildų ir krakmolo naudojimas yra ribojamas, neleidžiama naudoti sojos miltų. Riebalų kiekis negali būti didesnis nei 22%, Drėgmė – ne didesnė nei 69%, mėsos baltymų – ne mažiau kaip 8%.

II rūšies mėsos gaminiuose neribojamas krakmolo ir užpildų kiekis, tačiau gamintojas privalo jų kiekį nurodyti ženklinimo etiketėje. Taigi, dešrelėse galite rasti labai minimalų kiekį pačios mėsos, arba gali jos iš viso nebūti, ją pakeis mechaniškai atskirta mėsa, odelės ar riebalai. Šios rūšies dešra ar dešrelės gali būti labai riebios, nes riebalų kiekis neribojamas. Drėgmės kiekis gali siekti 75%, o mėsos baltymų jungiamojo audinio baltymų kiekis – 5 %. Taip pat gali būti sojos baltymų ir krakmolo max 2%. Be to, antros rūšies mėsos gaminių sudedamųjų dalių ženklinime turi būti nurodyti baltyminių mėsos pakaitalų ir užpildų kiekiai procentais. Taigi skaitant sudėtį puikiai matysite kas jūsų dešreles sudaro.

Kaip pavyzdį pateiksiu krakmolo naudojimą, kaip mėsos pakaitalą. Aukščiausioje rūšyje jo negali būti, o jau II rūšies dešrelėse, galime dėti kiek tik norime, kad tik išlaikytume dešrelės struktūrą. Taigi, ar vis dar norite pirkti antros rūšies dešras ar dešreles?

Pieniškos dešrelės

Kaip jums atrodo, ką visgi reiškia šis žodis ant etiketės? Turbūt daugeliui jos primena vaikystę, nes pieniškos dešrelės nuo seno buvo asocijuojamos su vaikiškomis dešrelėmis,  kurios turi švelnesnį, ne tokį intensyvų  skonį,

Taigi, pieniškos dešrelės yra tokios dešrelės, kuriose yra maximaliai 3% pieno miltelių, bet realybėje užtenka įdėti minimum 0,1%, kad dešrelės galėtų vadintis pieniškomis, ko pasekoje dažniausiai gamintojai tai ir daro. Štai ir atskleista visa magija. Turbūt yra tikrai nemažai žmonių, kurie perka pieniškas dešreles, ypatingai vaikams, dėl asociacijų su pienu, nes daug kas galvoja, kad pienas – sveika dantims, bet neapsigaukite, nes pieno ten yra tikrai labai mažai. Tačiau pieniškų dešrelių turėtų vengti laktozei alergiški žmonės, nes net ir  0,1% pieno miltelių gaminyje gali sukelti alergijos simptomus.

Keptos dešrelės

Ir kaip gi vasaros iškylos bus be dešrelių, kurios keptos ant laužo įgauna dar geresnį  skonį. Tik atkreipkite dėmesį, kad ne visos dešrelės yra tinkamos kepimui. Galime kepti tik tokias, kurių sudėtyje nėra papildomų nitritų, t.y nitritinės druskos, nes šie elementai kepimo metu virsta į nitrozaminus, t.y kancerogenus. Dėl to, rinkitės kepimui tik tas dešreles, kurių sudėtį esate išnagrinėję ir jose nėra papildomų nitritų, arba ant kurių parašyta Grill, ar tinkamos kepimui, tada nereikės sukti galvos dėl etikečių skaitymo, nes maisto technologai jau bus pasirūpinę saugia sudėtimi dešrelių kepimui ant laužo.

Dešrelių sudėtis

Panagrinėkime konkrečias dešrelių sudėtis.  Pradėkime nuo aukščiausios rūšies. Paimsime tris skirtingas  dešreles, bet visos bus aukščiausios rūšies.

Nr. 1. Pieniškos dešrelės, a. r. 4,97Eur/kg

Sudedamosios dalys: Kiauliena, vanduo, kiaulių odelės, druska, stabilizatoriai E450, E451, E500, aromato ir skonio stipriklis E621, antioksidantas E316, prieskoniai, dekstrozė, kvapiosios medžiagos, PIENO milteliai 0,2%, dažiklis E120, tirštiklisE412, konservantas E250. Gali būti šių alergenų pėdsakų: SALIERŲ, GLITIMO, GARSTYČIŲ, SEZAMO SĖKLŲ, SOJOS ir jų produktų.

Nr. 2 Virtos dešrelės  a.r 5,92Eur/kg

Kiauliena, vanduo, jautiena, kiaulienos lašiniai, valgomoji druska, kiaulienos baltymai, dekstrozė, prieskoniai, vyšnių milteliai (yra maltodekstrino), daržovių ekstraktas, prieskonių ekstraktai, cukrus, fermentas – transgliutaminazė. Gali būti šių alergenų pėdsakų: SALIERŲ, GLITIMO, PIENO (įskaitant LAKTOZĘ), GARSTYČIŲ, SEZAMO SĖKLŲ, SOJOS.

Nr. 3 Virtos dešrelės  a. r., 10,9Eur/kg

Sudedamosios dalys: Kiauliena 75%, kiaulienos lašiniai 17%, geriamasis vanduo, valgomoji druska, prieskoniai ir jų ekstraktai, dekstrozė, bakterinės kultūros, vitaminas D3- 0,01%. Galimi alergenų pėdsakai: SOJOS, GARSTYČIŲ, SALIERŲ, KVIEČIŲ, PIENO produktų.

Auščiausios rūšies dešrelių apžvalga:

Kainų skirtumas svyruoja nuo beveik 6 Eur/kg iki beveik 11 Eur/kg. Atrodo visos dešrelės aukščiausios rūšies, pagamintos pagal tuos pačius Europos sąjungos reglamento reikalavimus. Taigi, kodėl toks kainų skirtumas? Panagrinėkime.

Kaip matome iš sudėčių, tai pirmos dešrelės, turi nemažai E raidžių: stabilizatoriai E450, E451, E500, antioksidantai ir turi netgi mūsų jau gerai pažįstamą ir nepageidaujamą  E621 (mononatrio glutamatas, skonino stipriklis). Visi šie priedai suteikia dešrelei ir stabilumo, ir skonio, ir suriša vandenį. Dėl to galime naudoti mažesnį procentą pačios mėsos, taip atpiginant gaminį. Kaina taip pat žemiausia iš visų šių trijų dešrelių. Natūralu – mažiau grynos mėsos, daugiau priedų ir turime galutiniame rezultate skanią, pigesnę dešrą ar dešrelę.

Kiekvieno produkto sudėtis yra rašoma mažėjančia tvarka procentais t.y nuo didžiausios sudedamosios dalies procento iki mažiausios. Pačių procentų neprivaloma rašyti, bet yra tam tikros išimtys, kada tai privaloma, bet  apie tai nesiplėskime. Taigi, pirmos dešrelės pagal sudėtį trečioje vietoje turi kiaulių odeles, o antros – jautieną ir tik po to kiaulienos lašinius.  Tiek kiaulių odelės, tiek kiaulių lašiniai skirti pagerinti dešrelės skonį, kad ji nebūtų tokia sausa, tik klausimas ką norėtumėte rinktis jūs?

Trečiosios dešrelės neturi iš viso pridėtinių priedų (E raidžių), sudėtis tikrai nebloga, ir kaina dvigubai didesnė nei pirmųjų dešrelių.

Maistine verte pirmi du produktai ne taip jau ir skiriasi, tiek baltymų, tiek druskos kiekis nėra ženkliai skirtingas.  O kcal skirtumas tik 40, realiai kavos puodelis su 1 šaukšteliu cukraus. Bet juk ne tik į maistinę vertę žiūrime? Nes kalorijas juk galime gauti ir iš cukraus, bet klausimas ar jos bus tokios naudingos mūsų organizmui?

Kaip matome iš antrų dešrelių sudėties, kuri akivaizdžiai yra geresnė, nei pirmoji, o trečiųjų dešrelių sudėtis yra dar geresnė nei pirmoji ir antroji, galime išvengti priedų, kurių mes nenorime, ir rinktis sveikatai palankesnį maistą, be dažiklių, be skonio stipriklių ir be emulsiklių. Aišku, kaina visada bus aukštesnė. Taip pat kainos skirtumą sudarys ir iš kokios mėsos sudaryta dešrelė, ar tai vištiena, ar kiauliena, ar jautiena.

Tačiau, kad ir perkant tos pačios rūšies, šiuo atveju aukščiausios rūšies dešreles, turime įdėmiai skaityti sudėtį, ir daryti pasirinkimą. Geriausia rinktis tas dešreles, kuriose nurodytas pačios mėsos kiekis, kaip pavyzdys – 84% kiaulienos. Tada tikrai žinosite, kad valgote tikrą mėsą, o ne jos pakaitalus.

I ir II rūšies dešrelės:

1. Virtos  sardelės, I r., 2,69 Eur/1 kg

Sudedamosios dalys: Mechaniškai atskirta vištiena, geriamasis vanduo, kiaulių odelės, MANŲ kruopos (KVIEČIŲ),bulvių krakmolas, emulsikliai:E450, E472c; tirštiklis E407, SOJOS baltymų izoliatas, aromato ir skonio stipriklis E621, prieskoniai ir jų ekstraktai, gyvūniniai baltymai (kiaulienos), valgomoji druska, antioksidantai:E301, E316, cukrūs: dekstrozė, maltodekstrinas; kvapioji medžiaga, mielių ekstraktas, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga E330, žirnių skaidulos, konservantai:E262, natrio nitritas. Galimi alergenų: SALIERŲ, PIENO, GARSTYČIŲ pėdsakai.

2. Virtos  dešrelės, II r., 2,69 Eur/1 kg

Sudedamosios dalys : Mechaniškai atskirta vištiena (56%), vanduo, maistinės kiaulių odelės, bulvių krakmolas (5,2%), druska, SOJŲ baltymų izoliatas (1,2%), dekstrozė, prieskoninės žolelės, prieskoniai, stabilizatorius E450, kvapiosios medžiagos (tame tarpe SALIERAI, rūkymo kvapioji medžiaga), antioksidantas E300, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos: E262, E326, aromato ir skonio stipriklis E621, dažiklis E120, konservantas E250. Sudėtyje gali būti KVIEČIŲ, PIENO, GARSTYČIŲ ir KIAUŠINIŲ pėdsakų.

I ir II r. dešrelių apžvalga

Kaip pirmąjį sudėties ingredientą matome mechaniškai atskirtą vištieną, tai realiai čia visi likučiai nuimti nuo pačio kaulo, grynos mėsos į šias dešreles nedėta. Toliau seka vanduo, kiaulių odelės, ir mėsos pakaitalai: krakmolas, manų kruopos, žirnių skaidulos, vėlgi – mėsos nerasta. O jau po to seka pluoštas emulsiklių, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų, skonio stipriklių – kad padaryti dešrelę patrauklią ir skanią. Kaina atrodo labai gerai, tik 2,69 Eur/kg, skonis turbūt irgi nenuvils, bet maistine verte iš šių dešrelių nelabai ką ir gausite, apart kalorijas.

Išvada

Visos sudėtys yra reglamentuotos ir teisingos. Gamintojai neapgaudinėja vartotojų, viską paženklina, ir parodo, tik reikia skaityti etiketes. Geriausiu atveju rinkitės aukščiausią rūšį dešrų ir dešrelių, tada tikrai valgysite didžiąja dalimi mėsą, be papildomų pakaitalų kaip krakmolas, ar skaidulos ar mechaniškai atskirtos mėsos. Taip pat nekepkite ant laužo tam neskirtų dešrelių, juk nei vienas nenorime vartoti papildomų kancerogenų ir taip kenkti savo sveikatai.  Pasiūla tikrai didelė, tik reikia atsirinkti.