Kai norisi kažko saldaus ir maistingo, mes dažnai pagalvojame apie sūrelius. Juk sūreliai pagaminti iš varškės, kuri mums nuo seno asocijuojasi su kalcio kiekiu ir gražiais dantimis. Bet ar tai nėra labiau likęs prisiminimas iš vaikystės prasilenkiantis su realybe?

Varškės sūrelių rūšys

Visų pirma, reikėtų atkreipti dėmesį kas parašyta ant sūrelio pakuotės. Ar tai varškės sūrelis, desertas, ar gaminys. Pasirodo jų yra net kelios rūšys, ar kada susimąstėte, ar visgi rinkotės tik pagal skonį?

Taigi kuo skiriasi visos šios rūšys.

Varškės desertai ir jų gaminiai – į jų sudėtį įeina pieno produkto pakaitalai, tokie kaip augalinis aliejus, sojos baltymai, tam kad atpiginti produktą, ir suteikti jam tą patį skonį kaip varškės sūrelio. Be to, šiems gaminiams nėra nustatyti griežti žaliavų naudojimo apribojimai. Tai dėl šios priežasties tikėtis, aukštos kokybės gaminio nereikėtų.

Varškės sūreliai gaminami tik iš slėgtos, pertrintos ar kitaip smulkintos varškės, sumaišytos su pieno gaminiais ar jų sudedamosiomis dalimis. Varškės sūrelių masėje neleidžiama pakeisti pieno riebalų augaliniais riebalais, tačiau augalinius riebalus galima naudoti (ir tai dažnai daroma) glaistų, kuriais padengiami sūreliai, gamybai.

Sūrelių skonį ir konsistenciją lemia skirtingas varškės gamybos būdas, pieno, iš kurio gaminama varškė, rūšis, maisto priedų kiekis.

Visgi sūreliuose blogiausia yra ne šie priedai, o didelis cukraus kiekis ir hidrintų riebalų naudojimas glaiste.

Sudedamosios dalys

Modifikuotas krakmolas

Glaistytų sūrelių gaminiai ir desertai gali būti visiškai be varškės. Ją didžiąja dalimi pakeičia modifikuotas krakmolas. Tik nereikia maišyti modifikuoto krakmolo su genetiškai modifikuotomis žaliavomis. Modifikuotas krakmolas – tai pakeistų savybių krakmolas, kuris nieko bendro su genetika neturi. Tiesiog tai yra krakmolas, kurio pakeistos technologinės savybės, nekeičiant produkto esmės. Aišku, pats faktas, kad sūrelyje nerasite varškės, jau nedžiugina, bet bent jau nereikia jaudintis dėl genetiškai modifikuotų produktų.

Lecitinas

Dar viena itin dažna sudėtinė varškės sūrelių dalis – lecitinas, dažniausiai naudojamas – sojų lecitinas. Lecitino tikrai nereikia bijoti, nes jo dedama labai nedidelė dalis, tam kad suskystinti glaistą. Aišku, jeigu žinote, kad esate alergiški sojoms – reiketų sūrelių su glaistu vengtii, nebent lecitinas bus ne sojų kilmės, o pavyzdžiui rapsų. Maisto pramonėje lecitinas dažniausiai naudojamas kaip emulsiklis ir medžiaga, stabdanti oksidacijos procesus. Tai šis priedas tikrai reikalingas darant sūrelius.

Saldžiųjų ceratonijų derva (E410)

Kita sudėtinė dalis – saldžiųjų ceratonijų derva (E410), kuri dažnai dedama į sūrelių sudėtį, tam kad sutirštinti ir padaryti norimą konsistenciją. Skamba baisiai ar ne? Kaip valgytum kokią dervą, bet tikrai nėra ko bijoti. Tai yra visiškai natūralus polisacharidas, kuris išskiriamas iš saldžiavaisio pupmedžio, tiesiog kažkodėl pavadinimas suteiktas labai nemalonus. Aišku, labai dideli jo kiekiai sukelia vidurių pūtimą, bet jo dedami kiekiai yra tikrai nedideli, ir griežtai reglamentuoti, tai kaip ir nėra ko bijoti pamačius šią E raidę, ar baisųjį pavadinimą.

E415 (ksantano derva)

Dažnai dar galime pamatyti sudėtyje E415 (ksantano derva). Vėl baisusis pavadinimas  – derva. Bet šis priedas kaip ir saldžiųjų ceratonijų derva yra natūralus, išskiriamas iš cukraus ir melasos. Jo kiekiai neribojami, nes neturi šalutinio poveikio.

Visgi sūreliuose blogiausia yra ne šie priedai, o didelis cukraus kiekis ir hidrintų riebalų naudojimas glaiste.

Panagrinėkime produktus

  1. Glaistytas varškės sūrelis „Magija“

Sudedamosios dalys: Varškės masė 82% ( LIESA VARŠKĖ ( NUGRIEBTAS PIENAS, RAUGAS) 54%, cukrus, SVIESTAS, kokosas 4,0%, kvapioji medžiaga), šokoladas 18% (trinta kakava, cukrus, kakavos sviestas, PIENO RIEBALAI, emulsiklis lecitinas, natūrali vanilės kvapioji medžiaga. Kakavos sausųjų medžiagų – ne mažiau kaip 67%)

Šio sūrelio sudėtis viena iš geresnių, bent jau taip atrodo iš pirmo žvilgsnio. BET. Iš pradžių gali pasirodyti, kad varškės turime 82%, bet skliausteliuose matome, kas tą masę sudaro. Atkreipiu dėmesį, kad tai ne varškė, o varškės masė. Pačios varškės visgi yra tik 54%, cukraus bus koks 20% plius minus). Gera naujiena ta, kad varškės masę dengta ne glaistu, o šokoladu. Aišku, kad jis būtų ne kartus – dedama cukraus. Viso šiame sūrelyje cukraus kiekis yra 25%, tai įsivaizduokit, kad tai yra ketvirtadalis viso sūrelio! Gerai nors tiek, kad sūrelio masė yra 45g, tai suvartojant jį visą, gaunate porą šaukštelių cukraus. Geras energijos užtaisas ar ne?

2. Glaistytas varškės sūrelis „Nykštukas“ su aguonomis

Sudedamosios dalys: VARŠKĖ 47 %, cukrus, kakavinis glaistas su SVIESTU 15% (cukrus, SVIESTAS, augaliniai riebalai, mažesnio riebumo kakavos milteliai, emulsiklis SOJŲ LECITINAS, kvapiosios medžiagos), SVIESTAS, aguonos 7,3%, kvapioji medžiaga vanilinas.

Šiame sūrelyje varškės yra mažiau nei „Magijos“ sūrelyje, bet jį dengia ne šokoladas, o kakavinis glaistas. Glaistas tikrai nenaudingas, nes jį sudaro didžiąja dalimi cukrus, augaliniai riebalai ir nedidelis kiekis kakavos. Bet bendras cukraus kiekis labai panašus į prieš tai aprašytą sūrelį apie 23g/100g. Vėlgi gerai, kad turime tik 45g pačio sūrelio, tai tie patys du šaukšteliai cukraus. BET, be cukraus dar gausite ir augalinių riebalų, ir mažiau kakavos lyginant su pirmuoju sūreliu.

3.Glaistytas varškės sūrelis „PASAKA“ su saldainiukais

Sudedamosios dalys: VARŠKĖS masė 80% (VARŠKĖ 67,4%, želė saldainiai 21,9%٭ , cukrus, kvapioji medžiaga vanilinas), belgiškas šokoladas 20%٭٭. ٭cukrus, gliukozės sirupas, želatina, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga citrinų rūgštis, tirštiklis agaras, glajinė medžiaga karnauba vaškas, drėgmę išlaikanti medžiaga sorbitolio sirupas, kvapiosios medžiagos, juodųjų morkų sulčių koncentratas, natūralūs dažikliai: natrio vario chlorofilinas, kurkuminas. kakavos ٭٭ sausųjų medžiagų – ne mažiau kaip 50% (cukrus, kakavos masė, kakavos sviestas, PIENO riebalai, sausasis nenugriebtas PIENAS, emulsiklis SOJŲ lecitinas, natūrali vanilės kvapioji medžiaga).

Varškės šiame sūrelyje daugiausia iš visų trijų sūrelių, BET cukraus daugiausia, 100g, net 30%. Cukraus kiekis išdidėja, nes dedami papildomai želė saldainiai, kurių didžiąja dalį sudaro cukrus ir kitos medžiagos kaip glajinė medžiaga, sorbitolis. Želė saldainiai nustebino, nes yra nudažyti natūraliai dažikliais, ne sintetiniais, kurie vaikams sukelia hyperaktyvumą. Tai smagu matyti, kad gamintojai renkasi nors kiek sveikatai palankesnias žaliavas. Šį sūrelį dengia šokoladas, o ne glaistas, tai tas džiugina, nes negausite palipomų hidrintų riebalų.

Tai kurį reikėtų rinktis?

Visi šie trys sūreliai skiriasi varškės, cukraus kiekiu, šokolado ar glaisto panaudojimu. Pagal visas sudėtines dalis, būtent trečias „Pasaka“ su belgišku šokoladu sūrelis būtų geriausias, nes jame yra daugiausia varškės, ir naudojamas šokoladas, o ne glaistas. BET, kaip bebūtų keista – cukraus kiekis yra didžiausias. Tačiau, kiti sūreliai ne taip jau atsilieka cukraus kiekiu nuo mūsų nugalėtojo, tai patarčiau geriau rinktis sūrelį su didesniu varškės kiekiu ir dengtu šokoladu, nors ir turi daugiau cukraus, nes taip ar taip jau valgant sūrelį, cukraus dozę gausime neblogą, juk visgi tai yra desertas.

Sūreliai be laktozės?

Gera naujiena žmonėms, kurie netoleruoja laktozės, bet turi pomėgį sūreliams. Vienas iš tokių gamintojų yra Lūkšių pieninė gaminanti tokius sūrelius.

„Senolių“ glaistytas varškės sūrelis – be laktozės gaminamas iš šviežios rūgštinės varškės, laktozė šioje varškėje yra suskaidyta fermentais (laktozės likutis <0,02g).

Panagrinėkime sudėtį:

85% VARŠKĖS masės (riebi VARŠKĖ 82,9% (PIENAS, fermentas laktazė, PIENO rūgšties bakterijos), cukrus, kvapioji medžiaga), kakavinis glaistas 15% (augaliniai riebalai (palmių branduolių), cukrus, mažesnio riebumo kakavos milteliai 16%, emulsiklis rapsų lecitinas, natūrali kvapioji medžiaga)

Varškės labai didelis kiekis, plius ji yra be laktozės. Kas nedžiugina, tai, kad jis dengtas kakaviniu glaistu, ne šokoladu, tam naudojant palmių riebalus.  Cukraus kiekis – 14%, tai yra mažiausiai cukrų turintis sūrelis iš visų nagrinėtų.

Taigi, jis gana neblogas desertas, su tikrai mažesniu cukraus kiekiu, ir dar tinkantis alergiškiems laktozei žmonėms.

Vaškės sūreliai su pridėtiniu cukrumi yra draudžiami darželiuose ir mokyklose

Nuo 2020 metų gegužės 1 dienos įsigaliojo įstatymas draudžiantis į vaikų darželius ir mokyklas tiekti varškės sūrelius su pridėtiniu cukrumi. Jis gali būti tik natūraliai gautas iš natūralių cukraus šaltinių, kaip pavyzdys – agavos sirupo. Ir varškės gali būti ne mažiau kaip 65%, tai reiškia, kad tikrai ne varškės desertas ar jo gaminys bus tiekiamas šiose įstaigose, o sveikatai palanki varškė be priedų, ar sūreliai atitinkantys reikalavimus.

Išvados

Būtent sūrelių skaitymo etikečių bėda yra ta, kad pats produktas yra mažas, įskaityti sudėtį sunku, plius pakuotė labai graži, ir dar koks gražus šūkis užrašytas, kaip pavyzdys: daug baltymų turintis sūrelis. Bet reiktų neapsigauti, ir greitai akimis peržiūrėti pavadinimą ir sudėtines dalis. Svarbiausi elementai į ką reiktų atkreipti dėmesį, tai:

  • Ar tai varškės sūrelis, o ne gaminys ar pakaitalas?
  • Kiek jame cukraus? Galbūt cukrus pirmoje vietoje, ir dar glaiste jo labai daug?
  • Ar naudojami palmių ar hidrinti riebalai?
  • Rinkitės glaistytą šokoladu, ne glaistu.
  •  Rinkitės sūrelius, kuriuose yra mažesnis sudedamųjų dalių kiekis
  • Pirmenybę teikite ekologiškiems sūreliams

Ir aišku maži vaikai, jie tikri smalyžiai, tai jiems nesvarbu ar tai varškės sūrelis ar jo gaminys, svarbu graži pakuotė ir saldumas. Tai jeigu jau norite pamaloninti vaiką, pirkite tik geriausios kokybės sūrelius, ir tuo lepinkite ne kasdien. O dar geriau, juk galite pasigaminti naminius sūrelius, ir nebereikės skaityti etikečių vengiant didelio kiekio cukraus ir nepageidaujamų riebalų. Kuo mažiau sudedamųjų dalių etiketėje, tuo geresnis produktas bus.