Ekologiška, bet ar tikrai sveika?
Dabartiniame pasaulyje žmonių skaičius vis auga. Pragyvenimo lygis kiekvienais metais gerėja ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje pasaulio šalių. Maisto produktų pasirinkimas parduotuvėse didėja, ko pasekoje maisto pramonė vis plečiasi norėdama pagaminti kuo daugiau, ir gautių kuo didesnį pelną. Mums nebeužtenka vietinės rinkos produktų, mėgaujamės vokišku majonezu, ar džiovintais pomidorais iš Italijos, ir norime, kad produktas mus pasiektų saugus ir skanus. Bet, kad tai patenkinti jame gausėja sintetinių priedų, pesticidų, konservantų, dažiklių ir t.t. Daug gydytojų kalba garsiai, kad visi šie priedai ir dažnas jų vartojimas turi neigiamos įtakos mūsų sveikatai, dėl to vis labiau vertiname tai, kas užauginta ir pagaminta kuo natūraliau, nenaudojant papildomų cheminių medžiagų. Dėl to žodis ekologiška mums asocijuojasi su sveiku produktu, bet ar visi ekologiški produktai yra palankūs mūsų sveikatai?
Kas yra ekologiški produktai?
Maisto pramonėje ekologiškas produktas reiškia, kad 95 % šio produkto sudedamųjų dalių yra užaugintos ir pagamintos laikantis ekologinių reikalavimų, kiti 5 proc. gali būti ne ekologiškos kilmės, bet privalo būti pagaminti natūraliu būdu, pvz. natūralus aromatas, ne susintetintas. Pateiksiu keletą pavyzdžių, kodėl ekologiški produktai yra tokie ypatingi:
· Jie nėra užteršti pesticidais (augalinės kilmės produktai);
· Jie nėra užteršti hormonais ar antibiotikais (gyvulinės kilmės produktai);
· Nenaudojami sintetiniai priedai, kaip sintetiniai dažikliai, aromatai ar saldikliai (ledai, gėrimai);
· Juose nėra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO);
· Auginant daržoves ar vaismedžius nėra nenaudojamos cheminės trąšos.
Pavyzdžiui, jei tai yra grūdai ar riešutai – jie yra užauginti nenaudojant pesticidų, neteršiant dirvožemio cheminėmis trąšomis, jei tai yra gyvulinės kilmės žaliava – nenaudojami augimo hormonai, antibiotikai pašaruose, jei tai gėrimai – naudojami natūralūs ekologiški aromatai, cukrus, bet ne sintetiniai dažikliai ar saldikliai.
Ekologiški produktai rinkoje
Taigi, bendrąja prasme ekologiški produktai yra kur kas sveikesni už įprastus produktus. Dėl šių ypatingų reikalavimų, šie produktai gali būti du ar net tris kartus brangesni. Išauga ne tik žaliavos išauginimo kaštai, bet ir pats ekologiško produkto įteisinimas. Kad ekologiškas produktas patektų į rinką, jam yra suteikiamas ekologiškumą patvirtinantis sertifikatas, kurį suteikia tos šalies akredituota įmonė, kuri atsakinga už ekologiškus produktus. Įvairios šalys turi savo ekologiškų produktų ženklinimo etiketes (atsižvelgiant į sertifikavimo organizacijas). PVZ:
Ar galima pasitikėti ekologišku ženklu?
Reikėtų paneigti egzistuojantį mitą, kad ekologiškumą patvirtinantis ženklas ant produkto nieko nereiškia ir tai yra tik apgaulė.
Ekologiškumą akredituojančios įmonės kasmet atlieka patikrinimus, kurie apima ne tik gamybos procesą, jos dokumentaciją, laikymo sąlygas, bet ir vykdo produkto, žaliavos, dirvožemio cheminius tyrimus, kurie dažniausiai ir atskleidžia, jei būna įvykdytas pažeidimas. Be abejo būna visko, žmonės kartais bando apgauti, ir vietoje ekologiškų ingredientų naudoti neekologiškus, arba naudoti neleistinus priedus kaip antibiotikai ar pesticidai, bet laikui bėgant institucijos šiuos dalykus išsiaiškina. Čia kaip ir kiekvienoje struktūroje noras apgauti ir iš to uždirbti pinigus egzistuoja. Be šių institucijų seka kitas patikrinimas, kuriuo užsiima veterinarinė maisto tarnyba, kuri taip pat prisideda prie ekologinių produktų patikros. Dėka šių institucijų, mes galime būti užtikrinti, kad produktas pagamintas laikantis visų ekologiškumą garantuojančių taisyklių.
Ekologiška degtinė
Taip, jūs perskaitėte teisingai. Rinkoje egzistuoja ekologiška degtinė, bet ar ji traktuojama kaip sveikatai palanki? Pastaroji pagaminta naudojant ekologiškus grūdus, tausojamas dirvožemis, nes nenaudojamos cheminės trąšos, nepurškiama pesticidais, bet bendrai toks produktas taip ar taip yra žalingas mūsų sveikatai, bet jis juk ekologiškas. Ką manote jūs?
Ekologiški batonėliai
Sekantis produktas – ekologiški sportininkams ir ne tik skirti batonėliai. Ar kada nors skaitėte jų sudėtį? Jei ne, tai metas pradėti skaityti, nes dažniausiai 60% ar net daugiau šio batonėlio sudaro Ekologiškas cukrus, ar Ekologiškas gliukozės sirupas, kas iš esmės yra tas pats. Jie yra ekologiški, bet kokią gaunate pridėtinę vertę suvalgę visos dienos skirto cukraus kiekį? Aišku, sportininkams galbūt yra reikalingas energijos kiekis čia ir dabar, bet maistine verte šis produktas yra visiškai nenaudingas. Bet nenusiminkite, rinkoje taip pat yra ekologiškų energijos suteikiančių batonėlių, be pridėtinių cukrų, tam naudojant datules ar kitus saldžius vaisius ar uogas, bet turite skaityti sudėtį!
Ekologiški šokoladai
Taip, jie irgi gali būti ekologiški, kas yra tikrai gerai, jei norite pasaldinti savo gyvenimą. Tik atkreipkite dėmesį koks tai šokoladas, jei tai tamsus – didžiąją dalį jo sudarys kakava, ne cukrus, bet jei tai pieniškas arba baltas šokoladas – 60-80% šio šokolado sudarys ekologiškas cukrus. Atminkite, viename arbatiniame šaukštelyje telpa apie 5-6g cukraus, tai kiek iš viso gramų cukraus suvalgote, suvartoję visą plytelę šokolado?
Rinkitės ekologiškus produktus
Taigi, begalės produktų gali būti ekologiški, bet jų maistinė vertė priklauso nuo to, kokios sudedamosios dalys juos sudaro. Jei didžiąją dalį sudarys cukrūs – tai jau toks produktas ar ekologiškas ar ne, naudos mums neduoda. Jei tai alkoholis – tai ekologišką vartoti tik todėl, nes jį gaminant tausojama gamta, bet tikrai ne dėl sveikatos gerovės. Jūsų teisė rinktis.
Taip pat norėčiau, kad atkreiptumėte dėmesį, kad užrašai ant produktų pakuočių „tik iš natūralių ingredientų“, „be hormonų“, „genetiškai nemodifikuota“, „ūkininkų produkcija“, „natūralus“ nepatvirtina, jog maistas yra ekologiškas. Šios frazės yra jau gerai, bet pats produktas tikrai neatitinka visų ekologiškumą patvirtinančių reikalavimų.
Skaitykite etiketes, ir pasirinkite Jums sveikatai palankiausią produktą, o jei jau nuspręsite, kad jūs vis tiek norite balto šokolado – pirmyn, tik jauskite saiką!